top of page

Where to GO...als het mis gaat

Portugal is één van de veiligste landen van Europa. De Algarve, maar ook Lissabon en Porto, zijn zonder twijfel aan te merken als veilige bestemmingen, en er wordt veel werk verzet om deze regios veilig te houden. Natuurlijk is er wel sprake van criminaliteit, en dan met name op plekken waar veel mensen komen. Zakkenrollers zijn met name actief in het openbaar vervoer, bij evenementen en op toeristische plekken. Door een beetje ‘straatwijs’ te zijn, en je eigendommen te beschermen zoals je thuis ook zou doen, is er weinig reden tot extra zorg.

Er gaat iets mis

Natuurlijk kan er, net zoals thuis, altijd iets gebeuren. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Gelukkig is er een degelijk zorgsysteem en zal je goed worden geholpen. Als bezoeker van Portugal zal je in de regel direct voor de genoten zorg (ziekenhuis, dokter) moeten betalen. Over het algemeen zal dit uit de basisverzekering worden vergoed zodra je weer thuis bent. Meer hierover op de Tips - Reizen in en naar Portugal pagina.

Spoed

Ook in Portugal is 112 het nationale noodnummer voor spoedeisende situaties. Dit nummer is gratis te bereiken, ook met een telefoon uit een ander land. De telefoniste zal vragen om de situatie uit te leggen (ongeluk, brand, geweld etc.), je telefoonnummer (voor als de verbinding wordt verbroken), de precieze locatie waar hulp nodig is (noem sowieso de plaatsnaam en geef verder alles door wat te herleiden is naar de locatie, bijvoorbeeld de naam van een nabij restaurant), en of er bijzonderheden zijn.

Geen spoed

Bij ziekte bel je een huisarts. Let op, het publieke systeem is overbelast. Kijk er dan ook niet van op dat je een afspraak maakt die meer dan een maand in de toekomst ligt. Een alternatief is daarom de private zorg, waar je in de regel de zelfde dag nog terecht kunt.

Bij diefstal/overval doe je aangifte bij de GNR (Guarda Nacional Republicana), oftewel de militaire politie. GNR stations zijn altijd geopend.

Zo veilig banner eend
Neves insurance advertentie
bottom of page