top of page

Thuis in Portugal

Gebruik van de mobiele telefoon

Met dank aan de Europese Unie, is sinds 2017 het roam like home principe van toepassing voor bellen met de mobiele telefoon. Dit betekent dat de Nederlandse of Belgische mobiele telefoon normaal te gebruiken is in Portugal, er hoeft niet extra te worden betaald in vergelijking met het bellen thuis in Nederland of België. Ook het bellen vanuit Portugal naar Portugese nummers (mobiele en vaste telefoon) is alsof er naar huis gebeld wordt. Kijk wel goed naar de manier van opslaan van telefoonnummers, deze moeten de landcode bevatten. Dus het Nederlandse telefoonnummer 06-12345678 zal moeten worden aangepast naar +31612345678.

Voor de gemiddelde bezoeker aan Portugal zullen de basis regels van roam like home voldoende zijn, maar er zijn een paar uitzonderingen.

Data

Onbeperkte data hoeft niet te betekenen dat er onbeperkt data in Portugal kan worden gebruikt. Enkele providers passen een limiet toe. Minimaal is deze limiet conform de formule: maandelijkse abonnementskosten * 2 / 3. Een in Nederland of België onbeperkte databundel van € 25/maand resulteert dus in een data limiet van 25 * 2 / 3 = 16,6 GB. Providers moeten hier vooraf over informeren.

Langer verblijf

Veel telefoon providers hebben een voorwaarde die ze fair use policy noemen. De algemene regel is dat de telefoon meer in eigen land moet worden gebruikt dan in het buitenland. In de praktijk kijken providers naar periodes van 4 maanden, dus bij een verblijf langer dan 4 maanden buiten het thuisland kan de provider contact opnemen om te melden dat er een toeslag moet worden betaald vanaf dat moment.

Tip: Het team van PortuGO heeft goede ervaringen met de SIM only abonnementen van Simpel. 7 GB data en onbeperkt bellen voor € 10/maand.

Nummer geven aan Portugezen

Vaak zal er bij lokale ondernemers of instanties worden gevraagd naar het mobiele nummer, denk aan het reserveren van een tafel bij een restaurant. De praktijk leert dat, ondanks beloftes, een Portugees nooit zal bellen naar een buitenlands nummer, uit angst voor een hoge telefoonrekening. Kom je in de situatie dat het van groot belang is dat je ook echt bereikbaar bent, dan zit er maar één ding op: zorg voor een Portugees nummer.

TV kijken

Net zoals de mobiele telefoon, zijn ook betaalde TV diensten in de gehele Europese Unie toegankelijk.

Dit is echter niet van toepassing op gratis diensten, zoals NPO start. Hier zal het regelmatig voorkomen dat er een foutmelding komt, met de mededeling dat kijken niet mogelijk is. Dit wordt ook wel geofencing genoemd, en dit is toegestaan bij gratis diensten.

Gebruik je thuis een alles in 1 pakket, zoals bijvoorbeeld T-Mobile Thuis, Ziggo alles in 1, of KPN, dan heb je hier vaak een app bij. Deze app is onderdeel van het abonnement, en dus is deze betaalde dienst volledig te gebruiken in Portugal.

Netflix is ook een betaalde dienst, maar heeft omwille van rechtenbeperkingen wel een verschil in aanbod in Portugal. Vervelend als je van plan was om de serie in Portugal af te kijken. Check daarom van te voren op de site van Netflix of jouw favoriete serie wel in Portugal beschikbaar is.

VPN

Geofencing is eenvoudig te omzeilen middels een VPN verbinding. NordVPN wordt over het algemeen gezien als beste optie als het aankomt op snelheid (noodzakelijk bij het streamen van video), betrouwbaarheid en prijs/kwaliteit.

NordVPN banner met prijs.png
bottom of page