top of page
Gilão river by night.jpg

Tavira

Wandelen

Rondom Largo de São Brás (de oostoever) overzie je vanaf de brug in één blik de hele stad. Deze kant is de oude volkswijk en je vindt er diverse leuke restaurants en cafés. Hier kun je genieten langs de kade en op de terrassen aan het water. In de getijdenrivier zoeken de vissers met laagtij kokkels en alikruiken, terwijl ze tot aan hun liezen in het water staan.

Het historisch centrum vind je aan de westkant van de stad. Lekker dwalen door de straatjes en uiteindelijk komen alle wegen uit op de Avenida da Liberdade. Naast winkels en restaurants zijn er in de zomer vrijwel altijd optredens en feiras (streekmarkten).

Pego do Inferno

De poorten van de hel, is één van de drie kleine watervallen, gevormd door de Assecca stroom. De officiële toegang is door vandalisme verwoest, maar via een omweg is de waterval nog steeds bereikbaar. De naam verwijst naar het meer, waar volgens de legende een koets in viel die nooit meer is terug gevonden. Er werd gezegd dat iedereen die in het meer viel, rechtstreeks naar de hel zou gaan. Voor wie durft: In het meertje kun je heerlijk zwemmen!

Forte de Rato

Het rattenkasteel is een fort uit de tweede helft van de 16e eeuw. Het fort heet ook wel Forte da IIha das Lebres (fort van het hazeneiland) of Forte de Santo António de Tavira. Het werd gebouwd om de haven van Tavira te verdedigen. De burcht ligt ten oosten van Quatros Águas, aan de mond van de Gilão. Het kleine strand bij het fort is populair bij vogelspotters.

Ponte Romana

Dit is ongetwijfeld de meest gefotografeerde plek in Tavira. Deze Romaanse brug overspant de rivier Gilâo en verbindt de oost- met de westoever.

Zoutpannen

Rondom Tavira (richting Forte de Rato) wordt al sinds de Romeinse tijd zout gewonnen. In ondiepe bekkens wordt in het voorjaar zeewater binnengelaten via kleine sluizen. Gedurende de zomer drogen die bekkens uit door zon en wind. In de herfst blijft dan een zoutkorst over, die met de hand van de bodem wordt geschraapt. Vervolgens wordt het verpakt tot origineel zeezout. Dit Flor de Sal is dus een zuiver natuurproduct.

In het Ria Formosa natuurpark, te midden van het zoutpannengebied, ligt Tavira. Dankzij haar ligging, aan de monding van rivier de Gilão, wordt Tavira ook wel het Venetië van de Algarve genoemd.

Het is een veelzijdig stadje met tientallen kerken, een oude Arabische wijk, ruïnes van een kasteel met een fenomenaal uitzicht, de Romeinse brug en steegjes waar je eindeloos doorheen kunt slenteren. Uit eten gaan doe je aan de linkeroever, in de volksmond Rive Gauche genoemd, waar zich tal van restaurants en cafés bevinden.

Tavira

Tavira boats.jpg
bottom of page