top of page

Silves

Silves is officieel een relaxte stad, wat blijkt uit het lidmaatschap aan Cittaslow (langzame steden). Dit internationale keurmerk is ontstaan in Italië en waarborgt de kwaliteit van de leefomgeving. In België zijn Chaudfontaine, Enghien, Estinnes, Jurbise, Lens, Maaseik en Silly Cittaslow steden. In Nederland zijn dat Alphen-Chaam, Borger-Odoorn, Echt-Susteren, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Heerde, Midden-Delfland, Peel en Maas, Vaals, Vianen en Westerwolde.
 
Silves is niet alleen het oudste stadje van de Algarve, maar ook de voormalige hoofdstad. Deze stad was het middelpunt van de Arabische bezetting en zo'n duizend jaar later voel je de historie nog steeds. De binnenstad is al honderden jaren onveranderd; vele oude gebouwen zijn goed opgeknapt. Ook het aanbod van restaurants is voor een deel nog authentiek. 

Wandelen

Silves zit vol met kleine, soms steile straatjes, zoals de weg naar het kasteel. De nauwe, met kinderkopjes bestrate wegen in het oude centrum nodigen je uit om Silves wandelend te verkennen. Je kijkt je ogen uit in het historische centrum, met zijn stijlvolle herenhuizen en kleinere, kleurrijke woningen.

Silves is gelegen aan de Rio Arade, die uitmondt in de Atlantische Oceaan bij het havenstadje Portimão. Langs de oevers kun je een mooie wandeling maken, waar je misschien wel flamingo's tegenkomt. Begin bij de brug Ponte Romana De Silves en vervolg je route langs het water. Let op: de rivier heeft een totale lengte van 73 kilometer.

Met de boot door de Rio Arade

Silves fungeerde ooit als handelsstad en dit bracht de bewoners veel rijkdom, welvaart en werkgelegenheid. De goed bevaarbare rivier vormde vroeger een belangrijke handelsroute vanuit Afrika naar het binnenland van het Iberische Schiereiland. Vaar een deel van deze tocht, vanaf de kust bij Portimão terug naar Silves.

Castelo dos Mouros

Het enorme kasteel van Silves zie je meteen bij aankomst. Castelo dos Mouros betekent het kasteel van de Moren en het is dan ook door de Moren gebouwd tussen de 8e en 13e eeuw. Voor kinderen is het leuk om over de oude vestingmuren te lopen (ouders: handen vast!). Liefhebbers van archeologie kijken hun ogen uit in het kasteel, bij de tentoonstelling van opgravingen die terug gaan tot het jaar 201 voor Christus. Ook interessant zijn de waterreservoirs in de kelders van het kasteel, op zo'n 60 meter diepte. Ooit waren deze reservoirs aangesloten op de rivier; het water uit de bergen van de Serra de Monchique was voor de Moren een belangrijke reden om deze locatie te veroveren. Het kasteel is op het hoogste punt van Silves gebouwd en het uitzicht op de hele stad en omgeving is werkelijk adembenemend.

Voor de ingang van het kasteel staat het standbeeld van koning Dom Sancho I, die het kasteel na lange gevechten van de Moren veroverde in 1189.

Wijn

De vruchtbare omgeving van het Monchique gebergte, zeker in combinatie met het warme klimaat, is ideaal voor het verbouwen van wijn. Als je rondrijdt door de heuvels, kom je dan ook vele wijngaarden tegen waar de lokale kwaliteitswijn wordt gemaakt. Wil je meer weten over de achtergrond van wijnproductie, bezoek dan het wijnhuis in Silves. En vergeet niet om te proeven. Á sua saúde (op je gezondheid)! 

Sé de Silves

Tegenover het kasteel, op het plein Largo de Sé, staat de Sé . In de tijd van de Moren was deze kathedraal een moskee. De bouw begon in de tweede helft van de 13e eeuw en eindigde pas in de 18e eeuw. Vanwege de duur van de constructie vallen twee bouwstijlen op in dit monument: de gotiek en de barok. Jammer genoeg is de binnenkant een beetje vervallen, maar desondanks is het toch de moeite waard om een kijkje te nemen.

Feira Medieval

Eens per jaar wordt de historische binnenstad van Silves omgetoverd tot een grote middeleeuwse stad. Ridders, jongleurs en barden komen naar de stad voor het middeleeuwse festival.

Bezoekers in middeleeuwse kostuums maken net zo goed deel uit van het stadsbeeld als ridders te paard en ambachtslieden die op traditionele wijze populaire memorabilia maken.

Het negen tot tien dagen durende festival biedt bezoekers authentiek eten en drinken uit de middeleeuwen. Meer informatie op de festiviteiten pagina.

bottom of page