top of page

São Brás de Alportel

Wandelen

De gemeente biedt iedere woensdag- en donderdagochtend gratis rondleidingen aan met een gids. Een mooie gelegenheid om het historische centrum goed te bekijken. Boeken kan telefonisch (+351 289 840 210), via e-mail (turismo@cm-sbras.pt) of door naar het Arts and Crafts Center te gaan, waar het gemeentelijk toeristeninformatiepunt is gevestigd.

Een wandeling door de straten en pleinen van São Brás de Alportel is als een wandeling door de historie. Je ziet kleine, lage, witte huisjes, afgewisseld met imposante huizen van vaak één of twee verdiepingen. Aan de voorgevel zijn ze voorzien van een balkon met gietijzeren hekwerk. De grotere huizen werden gebouwd in de tijd dat grootgrondbezitters hun fortuin verdienden met de opkomende kurkhandel.

Museu do Trajo

is een etnologisch museum. Het is gevestigd in een gebouw uit de 19e eeuw, dat een goed voorbeeld is van de architectuur in die periode. Je ziet hier de typische kostuums die in de 19e en 20e eeuw in de Algarve werden gedragen. Ook krijg je er een indruk van het leven rond Sâo Brás de Alportel van de afgelopen eeuw en de rol die kurk hierin speelde. Verder worden er regelmatig tentoonstellingen gehouden.

Paços do Concelho

Dit gebouw is een prachtig, baksteenkleurig huis dat het Casa das Órfãs (weeshuis) huisvestte en de geboorteplaats is van de illustere São Brasense Roberto Nobre. Het oude bisschoppelijk paleis en de gemeentelijke bibliotheek Dr. Estanco Louro zijn plaatsen die zeker een bezoekje waard zijn.

Igreja Matriz de São Brás de Alportel

Dit is de belangrijkste kerk, en staat op fundamenten uit de 15e eeuw. Na de grote aardbeving van 1755 is ze helemaal opnieuw opgebouwd. Binnen vallen de grote schilderijen op, net als de beelden van São Miguel, São Libório en Santa Eufémia. Vanaf de tuinen is er een mooi uitzicht over het omliggende land en de zee.

Omringd door verschillende heuvels, de Serra do Caldeirão, is São Brás de Alportel een mooi en vredig dorpje. Typisch voor de Algarve, met een bijzonder gastvrije bevolking. Al in de prehistorie werd het gebied bewoond en vanaf de 17e eeuw was het de favoriete zomerbestemming van de Algarviaanse bisschoppen. In de jaren ‘70 was het een pleisterplaats voor kunstenaars, wat nog steeds te merken is aan het actieve culturele leven. In het hart van dit dorp kun je genieten van de meest opvallende en belangrijke gebouwen. Wandel door de smalle straatjes, blijf hangen in de brede straten, geniet van het prachtige metselwerk, de schoorstenen en dakterrassen die de lokale architectuur kenmerken.

São Brás de Alportel

LogoDivine Home
bottom of page