top of page

Reizen in en naar Portugal

Auto huren

Extra opties

Een autoverhuurmaatschappij zal vrijwel altijd extra opties, zoals verzekeringen, aanbieden. Vaak zijn dit opties waar de medewerker hoge commissies voor krijgt, en dit zorgt soms voor een wat onprettige discussie. Er zijn zelfs autoverhuurders die de auto goedkoop verhuren, om te verdienen aan de opties, een beetje zoals de low cost airlines.

In het verleden bestond er een doorlopende huurautoverzekering, maar dit was een bedrijf in Engeland en sinds de Brexit bestaat deze verzekering niet meer. Een alternatief is er nu bij Allianz

Geen opties

Neem je geen verzekering, let dan goed op:

1: Er zal een verhoogde blokkering worden gemaakt op de credit card. Bel van te voren de bank om eventueel de limiet te verhogen. Vaak is de limiet standaard € 2.500, maar kan deze zonder al te veel administraite worden verhoogd naar € 5.000.

2: Zorg er voor dat álle reeds aanwezige schade op een formulier staat omschreven, en dat bij het inleveren van de huurauto er een bevestiging komt dat er geen nieuwe schade is aangetroffen.

Tol

In Portugal betaal je, als gebruiker van de meeste snelwegen, tol. Boven de snelweg hangen camera's om foto's te nemen, en de meeste (huur)auto's hebben een kastje ingebouwd om de tolgelden te betalen. Elke verhuurder gaat anders om met de tol. Sommige rekenen huur voor het kastje, eventueel inclusief een tegoed voor de tol, en bij sommige verhuurders is het optioneel. 

Bedenk van te voren dus goed in welke mate er gebruik zal worden gemaakt van de snelweg. Meestal is er wel een gratis, lokale weg beschikbaar, maar de snelweg kan vaak snel flink besparen in de reistijd en dat is dan de paar euro voor de tol meer dan waard. Meer informatie over toll en een toll calculator hier

In de steden Lissabon en Porto is alles goed te doen met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets. In de Algarve is het hebben van een auto absoluut een vereiste. Er is weliswaar openbaar vervoer, maar dit is niet te vergelijken met wat men gewend is in de steden.

 

Vergelijk bij voorkeur vooraf welke autoverhuurmaatschappij de beste prijs en beste voorwaarden heeft. Maak gebruik van een vergelijkingssite zoals Auto Europe

Met het vliegtuig 

Dit is de meest voor de hand liggende optie om naar Portugal toe te gaan. Je doet er ongeveer 3 uren over.

De meest populaire maatschappijen zijn:

Transavia

Ryanair

TAP Air

Easyjet

Kijk bij het boeken goed naar de voorwaarden omtrent de bagage. De meeste maatschappijen hebben een business model om de vluchtprijs laag te houden, maar te verdienen aan de bagage.

Met de auto

is ook een veel gekozen wijze van vervoer. In totaal zal het een reis van rond de 2.000  km / 24 uur zijn, dus één of twee stops met een overnachting is aan te raden. 

In Frankrijk, Spanje en Portugal betaal je tol. Houdt rekening met een bedrag rond de € 100 voor een enkele reis Nederland/België naar Portugal met een personenauto.

Daarnaast komt er nog de brandstof bij, reken op ongeveer € 300-350.

Vergeet ook niet om een pechhulp dienst af te sluiten, zoals die van de ANWB®.

Eenmaal in Portugal, is het vanuit het uiterste puntje in het zuidwesten in Sagres naar het uiterste puntje in het noordoosten een kleine 800 kilometer, ruim 7 uren rijden met de auto.

Met de trein

Op dit moment is Portugal nog niet goed te bereiken met de trein, ondanks een prima netwerk in Portugal zelf. 

De liefhebben van treinreizen kan via Save a train op zoek naar de routes in de meeste Europese landen, maar helaas nog niet in Portugal of Spanje.

Tip: verstuur de koffer apart via een koerier.

Een voorbeeld:

-Een koffer van 10 KG met afmetingen 81*55*35

-De koffer wordt 1-2 dagen voor vertrek vanaf huis opgehaald, en 1-2 dagen na aankomst bezorgd op de plaats van bestemming.

-De prijs: € 32,99

Het is vaak voordeliger dan de meeste bagagetoeslagen bij vliegmaatschappijen, het reist een stuk comfortabeler met alleen de (hand) bagage voor de reis en eerste dag, en je hoeft niet te wachten bij de bagageband wat soms lang kan duren en stressvol kan zijn.

Naar Portugal

Verzekeren

Zorgverzekering

Zorgkosten zijn goed gedekt in Portugal. Een basis zorgverzekering dekt de kosten van zorg ter hoogte van de zelfde zorg in het thuisland, en in Portugal zijn de zorgkosten over het algemeen niet hoger. Aanvullende verzekeringen zijn dan ook niet nodig.

Wel is het aan te raden om een EHIC (Europese zorgverzekeringskaart) vóór vertrek aan te vragen bij jouw eigen zorgverzekeraar. Beland je onverhoopt in een ziekenhuis in Portugal, dan helpt het als je een EHIC kunt overleggen bij de zorgverlener.

Neem bij grote zorghulp altijd contact op met Eurocross (+31 71 3646200 / assistance@eurocross.nl).

Reisverzekering

Dit is aan te raden voor alle kosten die buiten medische zorg vallen. Denk hierbij aan een onverwacht noodzakelijke terugreis (bij ziekte of een ernstig ongeluk), reis- en verblijfskosten voor medereizigers die u verzorgen, een dierbare die overlijdt..​

verzeker je via je reisverzekering. Daarnaast kan ook bagage worden verzekerd.

Zowel Centraal Beheer als Allianz bieden zowel een doorlopende reisverzekering aan, als ook een kortlopende reisverzekering.

Annuleringsverzekering

Dit is aan te raden voor als de reis onverhoopt niet door kan gaan, bijvoorbeeld bij een staking, ramp, medische situatie van uzelf of een dierbare (waaronder corona), ontslag of nieuwe baan, of een scheiding.

Centraal Beheer biedt een annuleringsverzekering aan.

 

Omdat Portugal binnen de Europese Unie valt, zijn een groot aantal risico's gewoon gedekt zoals thuis. Hieronder een aantal risico's, en verzekeringen er tegen.

Auto rijden

Bellen in de auto

Is toegestaan met een hands-free systeem. Let op: het gebruik van een hoofdtelefoon is niet (!) toegestaan in Portugal.

Snelheid

De snelheidslimiet in Portugal is 

Bebouwde stedelijke gebieden: 50 km/h
Landelijke wegen: 90 km/h
Snelwegen: 120 km/u

Er zijn echter veel uitzonderingen, en borden zijn in overvloed aanwezig. Het is dus goed opletten.

Over het algemeen, met uitzondering van zero tolerance  wegen, hanteert de politie een tolerantie van 10%. 

Boetes

Een overzicht van de hoogte van de boetes staat hier

Bij aanhouding door de politie, is het advies om de overtreding toe te geven. Boetes hebben veelal een minimum en maximum, afhankelijk van de situatie, en de overtreding toegeven helpt om de boete richting minimum bedrag te krijgen.

Omdat Portugal onderdeel is van de Europese unie, is het rijbewijs gewoon geldig om in Portugal in een huur- of eigen auto te mogen rijden. Wel zijn er een aantal verschillen, die we hier uitleggen.

Rotondes

De wijze van rijden op een Portugese rotonde wijkt af, let dus op:

-Verkeer op de rotonde heeft voorrang.

-Voor rotondes met meer dan één rijstrook: de rechterrijstrook is alleen om de eerste afslag te nemen.

Ga anders naar de linkerrijstrook, en rijd over de binnenrijstrook over de rotonde. Blijf hier tot de afslag nadert, en ga dan naar de buitenste rijstrook.

Alcohol

De limiet voor rijden onder invloed van alcohol in Portugal is 0,5 gram per liter bloed, vergelijkbaar met de meeste Europese landen waaronder ook Nederland. Echter, een verlaagde limiet (0,2) is van toepassing indien bestuurders jongeren tot 16 jaar vervoeren.

Rijgedrag

In Portugal ligt het rijgedrag onder het EU-gemiddelde. Het meest voorkomend is een gebrek aan afstand houden ten opzichte van de voorganger. Rem dus voorzichtig. Daarnaast wordt er veelal harder gereden dan de snelheidslimiet, en werkt de verlichting niet altijd goed. Ondanks deze waarschuwing, is het goed te doen om in Portugal te rijden.

bottom of page