top of page
Clerigos tower.jpg

Porto

Sightseeing

Wandelen

Porto is compact, maar erg heuvelachtig. Vanaf de rivier, het laagste punt, tot aan de Sé do Porto (kathedraal) is een verschil in hoogte van 62 meter. Dit klinkt misschien niet heel hoog, maar aan het einde van de dag denken je voeten hier waarschijnlijk heel anders over. Het advies is dan ook om wandelen te combineren met één van de andere opties.

Fietsen

De stad Porto is steeds vriendelijker voor de fiets, en inmiddels heeft de local de fiets ook ontdekt als geschikt vervoermiddel. Daarmee is het ook veilig om op de fiets deze stad te verkennen.

Wil je op eigen gelegenheid de stad verkennen, dan kun je (electrische of normale) fietsen huren bij Baja Bikes. Daarnaast biedt Baja Bikes ook (Nederlandstalige) fietstours.

Porto Card

Net als in vele andere steden, heeft ook Porto de Porto Tourist Card. Je koopt de Card voor 1-4 dagen, en krijgt voor de geselecteerde duur: 

-Gratis toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

-Porto toeristische kaart.

-Kortingen voor musea, winkels en restaurants.

-Optioneel: Onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer.

Tip: In Porto worden er meerdere gratis wandeltours aangeboden, en die zijn prima geschikt voor een eerste oriëntatie van de stad.

Enkele voorbeelden zijn:

Street Art: Elke maandag en vrijdag om 15:30 uur vertrekt deze 3 uur durende wandeling langs enkele van de meest karakteristieke straatkunstwerken van Porto.

Alternative Porto: Elke dag, behalve dinsdag en woensdag, vertrekt deze 2 1/2 uur durende wandeling langs de culturele kant van Porto.

Old castle walls: Twee maal per dag, elke dag, om 10:45 en 15:30 uur, vertrekt deze 2 1/2 uur durende wandeling langs de oude kasteelmuren van Porto en enkele historische hoogtepunten.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een privé gids te boeken voor een wandeling naar eigen wens.

Where to GO

Ribeira

Het oude, historische centrum wordt Ribeira (Portugees voor rivier) genoemd. De wijk ligt aan de rivier de Douro. Op en rondom het centrale plein, de Praça da Ribeira, zijn tal van restaurants en bars te vinden. Ribeira werd vroeger beschermd door de Muralhas Fernandinas (stadmuren), waarvan nog maar enkele delen bestaan. Van de muur langs de Douro is er nog een deel op de Cais da Estiva.

São Bento

Hoewel de spoorlijn al in 1896 werd geopend, werd de eerste steen van dit treinstation pas in 1901 gelegd. Ook toen waren de plannen nog niet definitief, en zo kon het tot 1916 duren voordat het station klaar was. Dit treinstation ligt midden in het centrum en dankzij de versiering met duizenden azulejos (siertegels) in de stationshal, wordt dit station door velen als één van de mooiste stations ter wereld beschouwd.

Ponte Dom Luís I

Deze gigantische, metalen boogbrug gaat over de Douro. De brug is geopend in 1886 en twee jaar later volgde het benedendek. Tot 1944 moest je tol betalen voor deze (tot 1963) enige vaste oeververbinding voor het wegverkeer tussen Porto en Vila Nova de Gaia. Beide dekken zijn voor voetgangers toegankelijk en bieden een fantastisch uitzicht over de Douro.

Sé do Porto

De kathedraal van Porto, gelegen op het hoogste punt van Porto, is alleen al vanwege het uitzicht een bezichtiging waard. De bouw begon halverwege de twaalfde eeuw en werd afgerond aan het begin van de dertiende eeuw. Sinds 1910 is de kathedraal een nationaal monument.

Estádio do Dragão

 Thuisbasis van FC Porto is het Stadion van de Draak, met een capaciteit van iets meer dan 52.000 toeschouwers. Het was één van de stadions van het EK Voetbal in 2004. In het seizoen 2019-2020 speelde Feyenoord tegen Porto in de Europa League.

Estádio do Bessa

Boavista, de tweede club van Porto, speelt in dit stadion. Het heeft een capaciteit van bijna 30.000 zitplaatsen, en is eveneens gebruikt tijdens het EK 2004 . De enige Nederlandse club die tot nu toe tegen Boavista heeft gespeeld, is Feyenoord, in Champions League seizoen 1999-2000.

Met zo’n 250.000 inwoners is deze tweede stad van Portugal vergelijkbaar met een stad als Eindhoven. De iets meer dan 40 km2 bieden een heerlijke cultuur, een goede sfeer, lekker eten en veel plekken om te bekijken. Met huizen in vele kleuren, smalle steegjes om lekker in te verdwalen en de traditionele bootjes heb je het idee dat je in een geschiedenisboek rondloopt. Verder staat Porto natuurlijk bekend om de wijn en het voetbal.

Ponte Dom Luis 1.jpg

Porto

Baja Bikes fietstours Porto

Kerken

Igreja de São Nicolau

Deze Sint-Nicolaaskerk aan de Rua Infante D.Henrique werd gebouwd in 1671 en werd zwaar getroffen door een brand in 1758. De herbouw van de kerk is een mengsel van rococo en neoklassieke stijl en was klaar in 1762. In 1862 werd de voorgevel bedekt met azulejos.

Torre dos Clérigos

De klokkentoren is prominent zichtbaar vanuit de stad, dankzij de hoogte (75 meter) en de locatie op de Morro do Olival heuvelrug. De kerk is ingewijd in 1748 en vanaf 1750 werd het ziekenhuis er naast gebouwd.

Igreja de São Francisco

Deze kerk dateert uit 1410, maar pas in de 18e eeuw is het interieur uitbundig versierd met het barokke talha dourada. Overal waar je kijkt, ook op de muren, plafonds en pilaren, zie je de gouden versieringen met uitgesneden engeltjes, vogels en wijnranken. Op één van de altaren vind je een beroemd kunstwerk: de Boom van Jesse. De kerk heeft geen religieuze functie meer, maar doet tegenwoordig dienst als expositieruimte.

Igrejas dos Carmelitas e do Carmo & Igreja dos Carmelitas Descalços

Deze kerken staan naast elkaar. Ondanks de verschillen in leeftijd (gebouwd in respectievelijk 1616-1628 en 1756-1768) en bouwstijl vormen ze een harmonisch geheel. Beide kerken zijn sinds 2013 een nationaal monument.

Porto Cathedral Se do porto.jpg
Old center of porto.jpg
bottom of page