top of page

Monchique

Monchique is zeker een bezoek waard. Dankzij de ongerepte natuur kun je er in alle rust heerlijk wandelen. Het is een typisch, pittoresk bergdorpje, prachtig gelegen tussen de Fóia en Serra da Picota bergtoppen. Het bergdorp heeft een kleine 3000 inwoners en staat bekend om de productie van olijfolie, wol en medronho (de lokale sterkedrank). Helaas wordt Monchique ook regelmatig getroffen door branden, met name tijdens de droge zomermaanden. De laatste grote brand was in 2018 en de schade hiervan is nog steeds goed zichtbaar. Desondanks is Monchique echt een plaats die je gezien moet hebben.

Wandelen

Het Monchique-gebergte ligt in een beschermd natuurgebied en is royaal bedeeld met flora en fauna. Het wordt dan ook wel de tuin van de Algarve genoemd. Wandelaars zullen dit gebied zeker waarderen. De gemeente Monchique heeft een zestal gevarieerde en interessante wandelroutes uitgestippeld, die je bij de Tourist information of Monchique kunt halen. Hoogtepunten zijn de waterval route (PR5) en een route die je o.a. langs een historische watermolen leidt (PR4).

 

Verder kunnen we een beklimming van de Serra da Picota en Foia bergtoppen ook zeker aanraden. Hoewel de Fóia met 902 meter de hoogste top van de Algarve is, biedt de Serra da Picota het beste (360 graden) uitzicht. Bij helder weer kun je Faro zien liggen. Beide bergtoppen zijn met de auto, via een smal en steil weggetje te bereiken. De laatste 5 minuten leg je lopend af over een rotspad.

 

In het historische centrum kun je heerlijk slenteren door de idyllische straatjes .

Relaxen

Caldas de Monchique (warme bron van Monchique) is een thermaal dorp dat dateert uit de Romeinse bezetting. Het kleine, rustige kuuroord ligt verscholen in een steile vallei vol kastanjebomen, kurkeiken, eucalyptusbomen en pijnbomen. De waterbron produceert ongeveer 20 miljoen liter water per jaar met een temperatuur van zo’n 32 °C. Het water smaakt een beetje naar zwavel en zou helpen om reumatische aandoeningen te genezen.

 

Parque da Mina is een kleinschalig attractiepark, gecentreerd rond een oude ijzerertsmijn. Ook is er een kleine kinderboerderij waar dieren gevoerd mogen worden, kunnen kinderen zich uitleven in de speeltuin en zijn er hangbruggen die over een waterval lopen.

Nossa Senhora do Desterro

Deze kloosterruïne uit de 17e eeuw vind je net buiten Monchique, na een klim langs kurkbomen, prachtige bloemen en planten. Met een beetje geluk is de oude man aanwezig die het klooster graag van binnen laat zien. Vergeet hem niet wat geld te geven bij vertrek. De binnentuin is hier trouwens zeker de moeite waard!

 

Igreja da Misericórdia de Monchique is een kerk die zeker een bezoek waard is, al is het alleen vanwege het bijzondere interieur. Veel goud contrasteert met het sobere van de houten banken. Zorg er wel voor dat je lange mouwen draagt en laat aan het einde van je bezoek een bijdrage achter voor onderhoud.

Banner for Monchique Honey Tour.jpg
bottom of page