top of page

Met de auto in Portugal

In de steden Lissabon en Porto is alles goed te doen met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets. In de Algarve is het hebben van een auto absoluut een vereiste. Er is weliswaar openbaar vervoer, maar dit is niet te vergelijken met wat men gewend is in de steden.

Het rijgedrag ligt in Portugal onder het EU-gemiddelde. Het meest voorkomend is een gebrek aan afstand houden ten opzichte van de voorganger. Rem dus voorzichtig. Daarnaast wordt er vaak veelal harder gereden dan de snelheidslimiet, en werkt de verlichting niet altijd goed. Ondanks deze waarschuwing, is het goed te doen om in Portugal te rijden.

Auto huren

Extra opties

Een autoverhuurmaatschappij zal vrijwel altijd extra opties, zoals verzekeringen, aanbieden. Vaak zijn dit opties waar de medewerker hoge commissies voor krijgt, en dit zorgt soms voor een wat onprettige discussie. Er zijn zelfs autoverhuurders die de auto goedkoop verhuren, om te verdienen aan de opties, een beetje zoals de low cost airlines.

In het verleden bestond er een doorlopende huurautoverzekering, maar dit was een bedrijf in Engeland en sinds de Brexit bestaat deze verzekering niet meer. Een alternatief is er nu bij Allianz,

of via de credit card van de ANWB.

Geen opties

Neem je geen verzekering, let dan goed op:

1: Er zal een verhoogde blokkering worden gemaakt op de credit card. Bel van te voren de bank om eventueel de limiet te verhogen. Vaak is de limiet standaard € 2.500, maar kan deze zonder al te veel administratie worden verhoogd naar € 5.000.

2: Zorg er voor dat álle reeds aanwezige schade op een formulier staat omschreven, en dat bij het inleveren van de huurauto er een bevestiging komt dat er geen nieuwe schade is aangetroffen.

Tol

In Portugal betaal je, als gebruiker van de meeste snelwegen, tol. Boven de snelweg hangen camera's om foto's te nemen, en de meeste (huur)auto's hebben een kastje ingebouwd om de tolgelden te betalen. Elke verhuurder gaat anders om met de tol. Sommige rekenen huur voor het kastje, eventueel inclusief een tegoed voor de tol, en bij sommige verhuurders is het optioneel. 

Bedenk van te voren dus goed in welke mate er gebruik zal worden gemaakt van de snelweg. Meestal is er wel een gratis, lokale weg beschikbaar, maar de snelweg kan vaak snel flink besparen in de reistijd en dat is dan de paar euro voor de tol meer dan waard. Meer informatie over toll en een toll calculator hier

Voor wie niet met de eigen auto komt, is het huren van een auto een goede optie. Vergelijk, bij voorkeur vooraf, welke autoverhuurmaatschappij de beste prijs en beste voorwaarden heeft. Maak gebruik van een vergelijkingssite zoals Auto Europe

Van Nederland naar Portugal

In totaal is dit een reis van rond de 2.000  km / 24 uur zijn, dus één of twee stops met een overnachting is aan te raden. 

In Frankrijk, Spanje en Portugal betaal je tol. Houdt rekening met een bedrag rond de € 100 voor een enkele reis Nederland/België naar Portugal met een personenauto.

Daarnaast komt er nog de brandstof bij, reken op ongeveer € 300-350.

Vergeet ook niet om een pechhulp dienst af te sluiten, zoals die van de ANWB®.

Eenmaal in Portugal, is het vanuit het uiterste puntje in het zuidwesten in Sagres naar het uiterste puntje in het noordoosten een kleine 800 kilometer, ruim 7 uren rijden met de auto.

Tip: Ben je flexibel met de reisdatum, kijk dan op de verkeersdruktekalender van de ANWB en voorkom de beruchte Zwarte Zaterdag.

Met de eigen auto in Portugal rijden

Tol

In Portugal betaal je, als gebruiker van de meeste snelwegen, tol. Hier een overzicht van de locaties van de camera's, en de tarieven.

Het Via Verde kastje, wat de meeste Portugese auto's hebben, is ook beschikbaar voor een auto met een buitenlands kenteken, maar voor de korte vakantie wellicht wat veel gedoe. Voor tijdelijke oplossingen, kijk hier.

De ANWB heeft ook een tolkastje, en meer informatie hier. Let wel goed op de voorwaarden en de kosten, en weet dat de ANWB geen echte ondersteuning biedt en slechts de verkopende partij is. Het is een product uit Frankrijk, en de ondersteuning bij problemen (zoals niet in kunnen loggen) is matig.

Termijnen

De meeste bezoekers zullen het niet tegen komen, maar een buitenlandse auto mag maximaal 183 dagen (een half jaar) per jaar in Portugal rond rijden. 

Bij een politiecontrole zal daarom dan ook één van de eerste vragen zijn hoe lang men al in Portugal is. Dit is, met dank aan de open grenzen, natuurlijk lastig aan te tonen voor de politieagent, dus men vertrouwd veelal op een eerlijk antwoord. Voor wie langer dan 183 dagen in Portugal verblijft, moet de auto overgezet worden op een Portugees kenteken, wat een dure aangelegenheid kan zijn. Beter is het dan om de auto thuis te laten, en een tweede auto in Portugal te kopen of huren.

Afwijkende regels in het verkeer

Bellen in de auto

Is alleen toegestaan met een hands-free systeem. Let op: het gebruik van een hoofdtelefoon is niet (!) toegestaan in Portugal.

Snelheid

De snelheidslimiet in Portugal is 

Bebouwde stedelijke gebieden: 50 km/h
Landelijke wegen: 90 km/h
Snelwegen: 120 km/u

Er zijn echter veel uitzonderingen, en borden zijn in overvloed aanwezig. Het is dus goed opletten.

Over het algemeen, met uitzondering van zero tolerance  wegen, hanteert de politie een tolerantie van 10%. 

Boetes

Een overzicht van de hoogte van de boetes staat hier

Bij aanhouding door de politie, is het advies om de overtreding toe te geven, en geen "verhaal" te verzinnen. Boetes hebben veelal een minimum en maximum, afhankelijk van de situatie, en de eerlijkheid over de overtreding helpt om de boete richting het minimum bedrag te krijgen.

Omdat Portugal onderdeel is van de Europese unie, is het rijbewijs gewoon geldig om in Portugal in een huur- of eigen auto te mogen rijden. Wel zijn er een aantal verschillen met de regels, die we hier uitleggen.

Rotondes

De wijze van rijden op een Portugese rotonde wijkt af, let dus op:

-Verkeer op de rotonde heeft voorrang.

-Voor rotondes met meer dan één rijstrook: de rechterrijstrook is alleen om de eerstvolgende afslag te nemen.

Ga anders naar de linkerrijstrook, en rijd over de binnenrijstrook over de rotonde. Blijf hier tot de afslag nadert, en ga dan naar de buitenste rijstrook.

Alcohol

De limiet voor rijden onder invloed van alcohol in Portugal is 0,5 gram per liter bloed, vergelijkbaar met de meeste Europese landen waaronder ook Nederland. Echter, een verlaagde limiet (0,2) is van toepassing indien bestuurders jongeren tot 16 jaar vervoeren.

bottom of page