top of page

Loulé

Cultuur

Loulé is gesticht door de Moren en hun invloed zie je nog overal terug. De vierkante Torre Albarrã (Albarrã-toren), is een overblijfsel van het Almohad-kalifaat in de 12e eeuw. Op de begane grond van het kasteel vindt je het Museu Arqueológico de Loulé. Hier maak je echt een reis door de tijd. De meest interessante archeologische vondsten, zoals gebruiksvoorwerpen, wapens, amforen en metselwerk liggen er in chronologische volgorde tentoongesteld. Verder vind je in het kasteel een bibliotheek en een weergave van de middeleeuwse keuken. Vanaf de toren van het kasteel geniet je van een prachtig uitzicht over Loulé.

Ermida de Nossa Senhora da Conceição

Vanuit het kasteel kom je bij de Nossa Senhora da Conceição (Onze lieve vrouw van de conceptie). Een kapel, gebouwd in de 17e eeuw met binnen de typische azulejos (geglazuurde blauwe tegels), waarop scènes uit het leven van Maria te zien zijn. Op het altaar verguld houtsnijwerk met verschillende beelden van de familie van Nossa Senhora.

Santuário de Nossa Senhora da Piedade

Vanuit heel Loulé is Santuário de Nossa Senhora da Piedade (het heiligdom van Nossa Senhora da Piedade) te zien. Het is een religieuze plek, bovenop een heuvel, waar je pelgrims het pad naar het heiligdom kunt zien lopen. Om een glimp hiervan op te vangen, kun je het beste met de auto gaan, want het is een behoorlijk zware wandeling. Vanaf de heuvel heb je een fantastisch uitzicht over de stad Loulé en haar omgeving.

Wandelen

In het centrum van Loulé kun je je prima vermaken, dankzij de charmante straatjes, de kerken, en de Mercado Municipal de Loulé (overdekte markt). Hier vind je een diversiteit aan kraampjes waar je vlees, vis, groente, fruit, kazen en andere lokale specialiteiten kunt kopen en proeven. De verkopers zullen je graag hun specialiteit laten proberen. Het beste en tegelijkertijd ook het drukste moment, is de zaterdagochtend. Tip: kom op tijd voor de beste keuze! Aan de rand van de markt heb je barretjes waar je onder het genot van een bica even kunt bijkomen.

Na een marktbezoek loop je richting Praça da República; de grote straat voor de markt. Hier zie je het stadhuis uit de 19e eeuw en aan de rechterkant een oude stadspoort.

Fonte Benémola

Wil je de flora en fauna bekijken, dan is deze wandelroute echt een aanrader. Je vindt het op ongeveer 10 kilometer ten noorden van Loulé. Het zijn 2 paden: één van 9 kilometer en een kortere van 4 kilometer. Beide zijn goed te doen. Zorg wel voor goede wandelschoenen en drink voldoende water onderweg.

Shopping

Rijd je vanuit Loulé richting Faro, volg dan de borden naar MAR Shopping. Dit is het grootste winkelcentrum van de Algarve. Er is ook een bioscoop, een foodcourt en een supermarkt.

En als dat nog niet genoeg is, naast MAR Shopping vind je IKEA en het Outlet Designer Centrum. Die laatste is een echt walhalla voor shopaholics, met grote namen als Casa, H&M, Fnac, Maisons du Monde en Zara en kortingen tot wel 70%.

Loulé is met 675 km² de grootste concelho (gemeente) van de Algarve. Deze gemeente beslaat onder andere de plaatsen Vilamoura, Quarteira, Quinta do Lago, Almancil en Boliqueime. De gelijknamige stad, één van de oudste steden van de Algarve, ligt op zo’n 12 kilometer afstand van de kustlijn. Hier vind je dus geen stranden, maar Loulé is zeker het bezoeken waard. Het is een vrij grote stad, met ongeveer 75.000 inwoners. Het historische centrum, en de interessante bezienswaardigheden, liggen allemaal vrij dicht bij elkaar.

bottom of page