top of page
Lisbon houses cruise ship.jpg

Lissabon

Sightseeing

Lissabon beslaat zo’n 85 km2, verdeeld over 7 heuvels. Wanneer je je beperkt tot onderstaande plaatsen, dan is Lissabon goed lopend of met de fiets te doen. Ga je lopen, dan is een 24-uurs ticket voor het openbaar vervoer een aanrader, zodat je je snel kunt verplaatsen van het ene naar het andere punt.

Tram 28

Kom je net aan in Lissabon, rijd dan mee in de bekende gele tram; lijn 28. Deze populaire tram voert je door de nauwe, steile straatjes van de populaire wijken Graca, Alfama, Baixa, São Bento en Estrela. Onderweg zie je een hoop iconen van de stad, zoals de kathedraal Sé de Lisboa. Het is de langste tramlijn van Lissabon, met een rit van in totaal zo’n 50 minuten. De lijn begint bij Praça do Martim Moniz en eindigt bij Campo de Ourique.

Het Miradouro de Santa Luzia is een uitkijkpunt, gelegen vlakbij de Igreja de Santa Luzia (kerk). Vanaf hier heb je een geweldig, panoramisch uitzicht over de stad.

Rio Tejo

De grote rivier Rio Tejo (De Taag) is ruim 1000 km lang. Een gedeelte van 47 km vormt de grens tussen Spanje en Portugal. De laatste 145 km leiden naar Lissabon, alvorens uit te monden in de Atlantische Oceaan. Langs de Rio Tejo kun je zo’n 7 km heerlijk wandelen (of rennen) en genieten van de prachtige omgeving.

Ponte 25 de Abril

De 25 april brug, verwijzend naar de geweldloze militaire coup in 1974, is de iconische hangbrug over de Rio Tejo, die Lissabon met de wijk Almada verbindt. De brug lijkt erg veel op de Golden Gate Bridge in San Francisco, en is dan ook ontworpen door dezelfde architect. Vanaf de brug heb je een spectaculair uitzicht over Lissabon en de Rio Tejo. Direct onder de Ponte de 25 Abril, in de wijk Alcantara, liggen de Docas (Doca de Santo Amaro); oude pakhuizen aan de jachthaven, die zijn verbouwd tot restaurants, cafés en discotheken.

Torre de Belém

Aan de oever van de Rio Tejo, in de wijk Belém, vind je deze verdedigingstoren. Vanaf de toren heb je eveneens een fantastisch uitzicht over de Rio Tejo. Op de oever aan de andere kant van de brug, in de wijk Almada, bevindt zich het grote Christusbeeld Monumento Cristo Rei, dat uitkijkt over Lissabon.

Parque das Nações

Deze moderne wijk, die vrij vertaald Park der Naties heet, wordt ook wel het nieuwe centrum genoemd. Dit gebied is het vroegere Expo ‘98-terrein. Verschillende paviljoens van de wereldtentoonstelling zijn behouden gebleven, waaronder het Oceanário de Lisboa (aquarium), het Vasco da Gama (winkelcentrum), de Telecabine Lisboa (kabelbaan) en de Gare do Oriente (treinstation).

Even ten noorden van het Parque das Nações is een nieuwere brug over de Taag. Deze 17 kilometer lange Vasco da Gama verbindt Lissabon met Montijo.

is de hoofdstad van Portugal. Met zo’n 600.000 inwoners is deze stad vergelijkbaar met Den Haag.

Lissabon bestaat uit 53 freguesias; een woonkern met een eigen bestuur en burgemeester. Iedere freguesia heeft daarmee zijn eigen bijzonderheden.

Lissabon maakte vroeger deel uit van de Hanzesteden en de haven in Setubal was de aankomstplaats van hout en graan, die vanuit de lage landen hun weg vonden naar het zuiden. Nu is het een stad met vele mooie plekken en bezienswaardigheden.

Ponte 25 de Abril

Lissabon

Baja Bikes Lissabon fietstours

Uitgaan

In de wijk Bairro Alto, oftewel de bovenstad, zijn vele restaurants en uitgaansgelegenheden te vinden. Vanuit het centrum kom je er met de Elevador de Santa Justa (lift van 45 meter hoog). Daarnaast is ook de wijk Principe Real populair, vanwege de hippe winkeltjes, antiekzaken, de kunstgalerieën en de LHBT-bars. Portugezen gaan liever naar de freguesia Arroios.

Alfama

deze oudste wijk van Lissabon, ten oosten van het centrum, ligt aan de voet van het kasteel Castelo de São Jorge. Een belangrijke bezienswaardigheid, naast de bekendste en oudste kerk van de stad, de Kathedraal van Lissabon en het klooster van São Vicente de Fora. De wijk zelf is een bonte verzameling van wasgoed en bloempotten, en een labyrint van smalle, bochtige en steile straatjes, steegjes, poorten en trappen.

Foodhal Time Out Market

In de Mercado da Ribeira presenteren diverse bekende restaurants zich. Kies jouw favoriet en eet dit op aan gezamenlijke tafels op het grote plein.

IMG_4120.jpg
bottom of page