top of page
Lagos - Mercado de Escravos.jpg

Lagos

Historisch Lagos

De historische kern van Lagos heeft witgekalkte huizen in een wirwar van straten met patronen, die nog gedeeltelijk worden ingesloten door de 16e-eeuwse muren. Het is een waar genot om hier te (ver)dwalen. Achter elke bocht lijkt wel een schilderachtig pleintje op te duiken. De winkelstraten zitten vol met boetieks en leuke barretjes. In de avonduren is Lagos sfeervol verlicht. Op het Praça Gil Eanes (Gil de Eanes plein) zijn vaak straatmuzikanten en andere artiesten te vinden. Je vindt hier ook veel leuke restaurants en terrasjes.

Boulevard

Met veel soorten kraampjes, loopt de boulevard parallel aan de Marina de Lagos; een levendige jachthaven met vissersbootjes en plezierjachten. De haven is tevens het vertrekpunt voor boottochtjes langs de rotskusten. Bezoek ook de authentieke Mercado Municipal (stadsmarkt). In de haven vindt je ook veel leuke restaurantjes.

Mercado de Escravos

Op dit plein, vrij vertaald als de slavenmarkt, werd in 1444 de eerste overdekte slavenmarkt van Europa gebouwd. Ondanks deze wrede geschiedenis, die zo’n 250 jaar duurde, is het nu een gezellig plein met een aantal fonteintjes in het midden. De voormalige slavenmarkt is nu een slavernijmuseum -en tevens cultureel centrum- met een podium voor allerlei optredens.

Forte da Ponta da Bandeira

Dit fort van Ponta da Bandeira bevindt zich aan het einde van de boulevard, en is één van de mooiste bezienswaardigheden van Lagos. Het bouwwerk dateert uit 1690 en is onderdeel van een reeks forten die is opgericht in de nasleep van de bijna 30 jaar durende oorlog tussen Portugal en Spanje. Dit maritieme fort ligt aan de monding van de Bensafrim en verdedigt de haven van Lagos. Het fort is hevig beschadigd geraakt door de aardbeving, maar herstel had hoge prioriteit gezien de verdedigingsfunctie. Om binnen te komen, moet je de ophaalbrug oversteken. Naast een innemende kapel met antieke tegels is er niet veel decoratie, maar je geniet wel van een prachtig uitzicht over de zee. Met de rotsachtige kust in het zuiden en Meia Praia aan de andere kant van de rivier.

Igreja de Santo António

Je kunt je afvragen hoe deze kerk het heeft geschopt tot de lijst van nationale monumenten, maar dit wordt aan de binnenkant ruimschoots goed gemaakt. Er is een witgekalkte gevel met twee klokkentorens, dat plaats maakt voor een schip. Elk oppervlak is bekleed met gedetailleerd verguld houtsnijwerk, azulejos of schilderijen. De frescos in de plafondgewelven zijn een absoluut hoogtepunt en de schilderijen aan de muren verbeelden het leven van Sint Antonius van Lissabon. Er is slechts één kerkdienst per jaar, op 13 juni, om de patroonheilige te vieren.

Uitgaan

Naast de prachtige stranden en rotsformaties staat Lagos ook bekend om zijn bruisende zomerse nachtleven en feesten. Er zijn volop restaurants en bars te vinden. De vergelijking met Albufeira is dan ook snel gemaakt. Maar waar Albufeira meer toeristisch is, is Lagos mooier, heeft het meer cultuur en een prettige, lokale sfeer.

is zowel de naam van een stad als van de gelijknamige concelho, oftewel gemeente. Het grootste deel van de inwoners woont langs de kustlijn en is werkzaam in het toerisme. Het binnenland van deze concelho is een stuk dunner bevolkt en hier werken de meeste mensen in de land- en bosbouw. Lagos is één van de oudste plaatsen van de Algarve. Het was, als belangrijke uitvalsbasis voor ontdekkingsreizen naar het Afrikaanse continent, ooit de hoofdstad van de Algarve. Ondanks de grote aardbeving van Lissabon in 1755, vind je hier nog overal oude gebouwen en monumenten uit die welvarende handelstijd. Lagos is een echte zon-, zee- en strandbestemming, maar het unieke van deze plaats is de authenticiteit die altijd behouden is gebleven.

Marina Lagos boulevard.jpg

Lagos

bottom of page