top of page
Faro cidade (33).jpg

Faro

Cidade Velha

De oude, ommuurde binnenstad is het gedeelte van Faro met de grootste aantrekkingskracht. Betreed de Cidade Velha via de Arco do Repouso;  in vroegere tijden één van de drie toegangspoorten tot de oude stad. De hoge stadsmuren, die stammen uit de Middeleeuwen, zorgen voor een imposante binnenkomst, en het voelt alsof je een stap terug in de tijd maakt.

Een prima manier om deze stad te verkennen, is met een stadswandeling. Dagelijks zijn er vanaf het Faro Tourist Office Engelstalige tours van ongeveer 90 minuten. Klik op de link voor de tijden en reserveer meteen, want het zijn kleine groepjes (maximaal 10 personen) die in het hoogseizoen snel vol raken.

Sightseeing

Eén van de redenen om Faro te verkennen, is de sporen die je aantreft van de enorm rijke historie. Zowel in de prehistorie als in de tijden van het Romeinse Rijk was Faro een nederzetting van betekenis. Het waren de Romeinen die de haven van deze stad bouwden. In 1755 werd Faro volledig verwoest door een aardbeving, waarna het in 1756 stadsrechten kreeg en in de jaren daarna compleet werd gerestaureerd.

Sé de Faro

De kathedraal van Faro is de grote blikvanger van de stadskern.

De rooms-katholieke kathedraal van Faro staat op het plein Largo da Sé en is oorspronkelijk gebouwd als kerk van de heilige Maria. Pas later werd het bouwwerk verheven tot kathedraal.

Binnen kom je mooie versieringen met Portugese tegeltjes tegen, maar ook een bijzondere collectie kunst met kostbare stukken uit de 17e en 18e eeuw. Beklim de klokkentoren en geniet van een geweldig uitzicht over de hele stad, het waddenlandschap van Ria Formosa én het vliegveld. Kortom, die klim naar boven mag je niet missen.

Wandelen

Struin op je gemak door de straatjes met witte huisjes. Heb je een gids, dan zal deze je er zeker op wijzen om zo nu en dan omhoog te kijken. Faro biedt de vele ooievaars, die in natuurpark Ria Formosa leven, genoeg hoge daken om veilig een nest te bouwen.

In het centrum wordt de stilte van de smalle steegjes afgewisseld met een levendig plein of een straat met boetiekjes en barretjes. Bezoek bijvoorbeeld de Rua Santo Antonio en Rua Vasco da Gama.

Shopping

In het centrum van Faro zijn geen grote winkelketens te vinden. Het zijn de lokale ondernemers, die hier vol passie en overgave hun winkels runnen.

De grote merken vind je buiten het centrum, in winkelcentrum Forum Algarve.

Igreja do Carmo

Vanaf het plein Largo do Carmo, op loopafstand van het oude centrum, zie je deze kerk, die bekend staat om het vele vergulde houtsnijwerk, maar meer nog om de Capela dos Ossos (kapel van de beenderen). Deze kapel is versierd met schedels van monniken die ooit in Faro leefden en op de begraafplaats van de kerk werden opgegraven. Ietwat luguber, maar zeker het bekijken waard.

De hoofdstad van de Algarve heeft ongeveer 70.000 inwoners. Vaak wordt deze stad gezien als plek waar je aankomt op de luchthaven, om vervolgens zo snel mogelijk door te reizen naar de uiteindelijke bestemming. Zonde, want Faro telt vele bezienswaardigheden, zoals een sfeervolle haven, leuke winkelstraten, volop terrasjes, een gezellig uitgaansleven en een strand. Absoluut de moeite waard dus om de stad te verkennen. Plan je bezoek aan Faro liever niet op een zondag, want dan is (bijna) alles gesloten.

Faro cidade (29).jpg

Faro

Baja Bikes fietstour Faro
Faro Tourist train.jpg

Faro toeristen trein

bottom of page