top of page

Eten in Portugal

Ieder land heeft zo zijn eigen ritme als het aankomt op eetgewoontes. En of je er nou voor kiest om mee te gaan in de gewoontes van Portugal, of liever je eigen eetritme aanhoudt, men kijkt nergens van op.

Ontbijt

Het Portugese ontbijt is over het algemeen niet heel uitgebreid. De oudere Portugees gaat naar de pastelaria (bakkerij) voor een kop koffie (een bica of -als dat te sterk is- een galão, zie ook de drinkgewoontes) met een zoet broodje, pastel de nata of toast met wat boter. En dat is het dan wel.

Lunch

De lunch begint rond 13:00 uur en hier wordt het beperkte ontbijt meer dan goedgemaakt. De lunch bestaat meestal uit een aardappel- of rijstgerecht met vis of vlees. De gemiddelde Portugees gaat in een restaurant wat eten en neemt hier ook echt de tijd voor. Als het even kan met een glas wijn erbij. Dit is dan ook de reden dat veel bedrijven rond lunchtijd gesloten zijn en afspraken vlak na de lunch regelmatig afgezegd worden. De meeste restaurants bieden een menu van de dag (prato do dia); een prima maaltijd voor een vriendelijke prijs.

Diner

Rond 20.00 uur is het tijd voor het diner. Als de lunch uitgebreid was, dan is het diner vaak heel simpel. Bijvoorbeeld soep met wat brood of gegrilde sardines. In het weekend, of als er wat te vieren valt, dan is het diner zéér uitgebreid, met het dessert (of verschillende desserts) als hoogtepunt van de avond.

Logo Select your diet

Lanche

Waar de Italianen de aperitivo hebben, en Spanjaarden genieten van tapas, zo hebben de Portugezen rond 17.00 uur een lanche. Dit kan van alles zijn, variërend van iets zoets tot toast, een pasteitje of wat brood en olijven. Bij voorkeur wordt dit gecombineerd met een lekker glas wijn.

Kraanwater

Sinds 1 juli 2021 kun je in een restaurant vragen om een glas kraanwater bij de maaltijd. Het restaurant is verplicht om dit zonder kosten te serveren.

Let wel, niet ieder restaurant is op de hoogte van deze regel.

Fooi

In Portugal zal de ober of serveerster geen fooi verwachten. De prijzen van de gerechten en dranken zijn dan ook altijd inclusief de service. Natuurlijk is iedere gast vrij om een fooi achter te laten.

Restaurants met veel bezoekers uit het buitenland zijn gewend aan fooien, en geven graag een "hint", zoals op het bonnetje iets als "tips not included" te zetten. Het is echter niet verplicht.

bottom of page