top of page

Drinken

Ieder land heeft zo zijn eigen ritme als het aankomt op drinkgewoontes. Wij geven graag een kijkje in de drinkgewoontes van Portugal.

Dankzij de variatie in zowel klimaat als bodemsamenstelling groeien er in Portugal meer dan 200 druivenrassen die geschikt zijn voor de productie van wijn. 
Tip: In plaats van de koffers te vullen met flessen wijn, noteer de namen van de favoriete wijnen, en bestel deze vervolgens bij Wijnvoordeel of Zeewijn

Vinho Verde

Vinho verde, of groene wijn komt uit de gelijknamige wijnstreek rond Minho, in het noorden van Portugal. De naam verwijst niet naar de druivensoort, maar naar de manier om wijn te produceren, die specifiek is voor deze streek. ‘Groene wijn’ kan rood, wit of zelfs rosé zijn. Het is een lichte, alcoholarme, soms pittige witte wijn die heel gemakkelijk te drinken is. Gekoelde, witte Vinho Verde is populair in de zomer als een lichte, bruisende, verfrissende wijn.

Douro

De Douro streek wordt algemeen beschouwd als het beste wijngebied van Portugal. Dit is een veilige keuze voor een prima wijn. Ben je in de supermarkt, koop dan een willekeurige Douro van rond de €5,- en geniet!

Muscat - Moscatel

Een zoete dessertwijn, die zeker het proberen waard is. Hou je van een glas Port, dan zal je een glas Muscat ook zeker waarderen. Een bezoek aan Portugal is niet compleet zonder dat je beide hebt geprobeerd.

Wijn

Wijn

In Portugal lijkt het leven te draaien om koffie, zelfs nog meer dan in Nederland. Voor een patisserie hoef je dan ook nooit ver te zoeken, er zijn altijd wel meerdere in de buurt. Bij de meeste patisserieën staan naast koffie en hartige producten ook vaak een dagschotel en alcohol op het menu.
In Portugal is bij de meeste patisserieën geen menukaart beschikbaar met de verschillende soorten koffie. Wij hebben de meest voorkomende koffiesoorten hieronder op een rijtje gezet. Handig om bij de hand te houden als je op vakantie in Portugal koffie wilt bestellen!

Carioca: een klein beetje espresso met veel water in een klein kopje

Abatanado: een grote koffie, vergelijkbaar met een americano

Pingado: een espresso met een klein beetje melk, warm of koud

Garoto (spreek uit als kharotto): melk met een beetje espresso, geserveerd in een espressokopje

Koffie

Meia de leite (spreek uit als mee-ja de lai-teh): half koffie en half melk, geserveerd in een grote kop, vergelijkbaar met cappucino

Galão: caffè latte, geserveerd in een hoog glas. Soms krijg je de vraag of je deze claro (licht) of escuro (donker) wilt, oftewel hoeveel koffie je erin wilt hebben

Café of bica (spreek uit als bieka): espresso

Café (spreek uit kaffè) duplo: dubbele espresso

Descafeinado: cafeïnevrije espresso

Italiana: een heel kleine espresso, vergelijkbaar met een Italiaanse ristretto

Koffie

Medronho

Een sterke drank die gemaakt wordt van Medronho bessen. Deze bessen groeien overal in Portugal in het wild, maar komen vooral voor in de Algarve en Alentejo. Qua alcoholpromillage kun je Medronho vergelijken met wodka of whisky. Althans, de variant die je koopt in de supermarkt. Veel Portugezen maken hun eigen Medronho thuis en die varianten kunnen veel sterker zijn. Bij sommige restaurants krijg je een shot Medronho na een maaltijd aangeboden.

Bier

In Portugal is bier beperkt tot Super Bock of Sagres. Super Bock wordt gemaakt in het noorden en is daar populair, terwijl Sagres populair is in het zuiden. Beiden zijn prima biertjes en het verschil is minimaal.

Overige dranken

Port

Porto kun je niet bezoeken zonder een glaasje Port te hebben geprobeerd. Het is een versterkte wijn, met een alcoholpercentage tussen de 18 en 20 procent. Port mag alleen zo heten, wanneer deze gemaakt is van druiven die verbouwd worden in een specifiek afgebakend wijngebied, langs de oevers van de Douro.

Port heeft lang een wat oubollig imago gehad, maar tegenwoordig drinken de jongeren het in een mix met tonic. Een glas port past prima als digestief of samen met lekkere hapjes als aperitief. Ingekookte portsaus is heerlijk bij een mooi stuk vlees.

Zeewijn banner.jpg
bottom of page