Corona

Hieronder de meest actuele stand van zaken op het gebied van Covid-19.
Deze informatie is bedoeld ter verduidelijking van de diverse officiële bronnen, maar niet om deze te vervangen. Neem bij twijfel contact op met de officiële instanties, via de volgende links:
Europese aanpak inclusief kleurcodering per land

Klik hier voor het officiele dashboard en een overzicht van de maatregelen

 

Portugal is in een staat van alertheid. Vrijwel alle restricties zijn vervallen, met nog een klein aantal uitzonderingen

Advies

Ga je ergens naar binnen, desinfecteer dan de handen met daarvoor aanwezige gel.

Blijf op een afstand van 2 meter ten opzichte van personen uit een ander huishouden. Ook op de stranden is het advies om afstand te houden: 3 meter tussen twee parasols, en 1,5 meter tussen twee strandlakens. 

Klachten

Ben je in Portugal en heb je klachten, neem dan contact op met de National Health Service door te bellen naar +351 808 24 24 24.

Volgende informatie verwacht

-Maatregelen zijn aan verandering onderhevig, bijna dagelijks. Kom regelmatig terug om de laatste stand van zaken te bekijken.

Toegang

Digital Corona Certificate (DCC)

Bij de volgende soorten locaties is het nog nodig om een DCC te tonen:

-Huisbezoeken aan ouderencentra
-Bezoeken aan patiënten die in gezondheidsinstellingen zijn opgenomen

 

Een DCC krijg je door:

-Een bewijs van vaccinatie, waarbij de laatste prik niet langer dan 270 dagen geleden moet zijn gegeven.

-Een nucleic acid amplification test (NAAT, ook wel RT-PCR) test met een negatief resultaat, maximaal 72 uur oud (gemeten vanaf het moment van toegang).
-Antigeentest met laboratoriumrapport, maximaal 24 uur oud (gemeten vanaf het moment van toegang).

-Een bewijs van herstel van corona, in de vorm van een positieve NAAT-test van minimaal 11 dagen en maximaal 6 maanden oud.

Snelle antigeentest

-De antigeentest voer je zelf uit, en is er in twee vormen.

1: Uitgevoerd in aanwezigheid van een gezondheids- of farmaceutisch deskundige, die dan verklaart dat de test correct is uitgevoerd, en het resultaat ervan (dit moet uiteraard negatief zijn), is dan maximaal 24 uur oud (gemeten vanaf het moment van toegang).

2: Uitgevoerd aan de deur van het etablissement, onder toezicht van een verantwoordelijke, aangewezen door het etablissement. In de praktijk is dit de meeste gebruikte manier om toch toegang te krijgen. De snelle antigeentest zal ter plaatse worden aangeboden (de kostprijs ligt rond de € 3), en de test duurt zo'n 5 minuten. Hiermee wordt éénmalig toegang verkregen.

Mondkapjes

Het gebruik van mondkapjes is verplicht, vanaf 10 jaar, in alle afgesloten ruimtes, zoals bijvoorbeeld de supermarkt. Dit staat bij de ingang aangegeven.

Testen

Voor wie geen vaccinatie heeft, is er de optie om te testen.

Op de luchthaven van Porto, Lissabon, Madeira en Faro zijn er sneltestfaciliteiten. Kom minimaal 4 uur van tevoren naar de luchthaven.

Voor overige RT-PCR testlocaties in Portugal, klik hier.

Voor TRAg testlocaties, klik hier.

Niet geaccepteerd voor reizen:

-Een zelftest

-Een serologische test (waarbij met een bloedonderzoek naar antistoffen wordt gekeken)

Naar Portugal

Reizigers vanaf 12 jaar, die met het vliegtuig aankomen in Portugal, moeten een DCC laten zien. Bij het instappen zal dit worden gecontroleerd, als ook -middels steekproeven- op de luchthaven in Portugal.

Daarnaast moet er een Passenger Locator Card online worden ingevuld, tegelijk met het inchecken voor de vlucht (vanwege het stoelnummer dat je in moet geven).

Voor reizigers die met de auto komen gelden deze maatregelen ook, en zal er middels steekproeven worden gecontroleerd. De reis zal ook door andere landen gaan, dus controleer ook de vereisten in die landen.

Reizen

Vanuit Portugal 

Reizigers die na een verblijf in Portugal naar Nederland of België reizen, moeten een DCC laten zien.

Daarnaast moet voor België een Passagier Lokalisatie formulier (PLF) worden ingevuld, en voor Nederland een gezondheidsverklaring (vanaf 13 jaar). Voor vluchten met KLM, Corendon, TUI, Transavia of Easyjet kan dit tijdens het online inchecken. Voor overige vluchten moet het formulier worden geprint.

 

Let op: Het corona bewijs is ook een vereiste voor reizigers met de auto of motor. De marechaussee kan aan de grens controles uitvoeren.