top of page

Blijven

Vele bezoekers aan Portugal worden verliefd op het land, en overwegen om nog een keer naar Portugal te komen, een tweede huis in Portugal te huren of kopen, of zelfs om volledig te emigreren. 

Niet voor niets staat Portugal jaarlijks hoog in de indexen "algemeen", "gemak van vestiging", "veiligheid",  en "kwaliteit van leven" (in 2018 een 6e, 5e, 3e en 2e plaats).

Een geweldige plek om met pensioen te gaan, een gezin te stichten, of wat dan ook, en te genieten van één van de hoogste niveaus van levenskwaliteit ter wereld.

We helpen graag met enkele basis stappen, voor een eerste oriëntatie.

Een perfecte eerste stap voor een verhuizing naar Portugal, is het aanschaffen van het "Handboek Wonen en kopen in Portugal". 

 

In dit handboek worden  vrijwel alle aspecten, die komen kijken bij een verhuizing naar Portugal, besproken.

 

Het begint met een inleiding over het land zelf, de geografische  oriëntatie, waar en hoe je het beste een huis kunt kopen, de nutsvoorzieningen etc. Ook huur en verhuur komen aan de orde, evenals bankzaken en verzekeringen. De vestiging in Portugal, de verhuizing, belastingplicht in zowel Nederland als in Portugal.

Klik op het boek, of hier, voor meer informatie.

Wonen en kopen in Portugal.jpg

De Número de Identificação Fiscal of Número de Contribuinte is een fiscaal identificatienummer, vergelijkbaar met het BSN nummer in Nederland. Het is nodig voor diverse transacties in Portugal, zoals het krijgen van een telefoonabonnement, kopen of (lange termijn) huren van onroerend goed, het aanmelden voor nutsvoorzieningen, etc. Tevens zal er naar gevraagd worden bij aankopen, varierend van de boodschappen tot een simpel kop koffie (het is hierbij niet verplicht om het nummer te geven).

Het is dan ook een goede, en noodzakelijke, eerste stap naar een langer verblijf in Portugal.

NIF in 3 stappen

 

1. Zoek de dichtstbijzijnde Finanças.

2. Toon een bewijs van je adres in je thuisland, bijvoorbeeld een energierekening, en een ID, bijvoorbeeld een paspoort.

3. Klaar

 

Tip: Vanwege corona moet je nu een afspraak maken per telefoon: +351 217 206 707.

Tip 2: Spreek je geen Portugees, dan is het aan te raden om een NIF via een advocaat aan te vragen. Vaak kan dit voor enkele tientjes, en het bespaard een hoop frustratie bij de Finanças.

NIF

logo TSA.png
logotipo cartao da marielle.png

Voor en nadelen van het leven in de Algarve

Voordelen

Mensen: Uitzonderingen daargelaten, maar de gemiddelde Portugees is uitermate vriendelijk en behulpzaam.

Het weer: Het is niet alleen maar marketing. De Algarve heeft meer dan 300 zonnige dagen per jaar. Kijk voor meer informatie op de pagina Het hele jaar Algarve.

Goedkoper: Alhoewel de prijzen in de supermarkt en brandstof vergelijkbaar zijn, is eten en drinken een stuk goedkoper. 

Schone lucht: De nabijheid van de Atlantische Oceaan, kleinere en verspreide stedelijke centra, het natuurlijke landschap en de afwezigheid van grote vervuilende industrie, maken de Algarve tot een ideale plek om te genieten van de kwaliteit van het leven.

 

Taal: In de Algarve wordt over het algemeen goed Engels gesproken, dankzij de grootste industrie van de Algarve: toerisme.

 

Wonen: Behalve de populaire plaatsen, is het kopen of huren van een huis goed betaalbaar, en is het aanbod voldoende. Tip: huizen voor de verhuur zijn in de winter een stuk goedkoper voor mid term verhuur. Kijk bijvoorbeeld op www.winterinalgarve.com

Nadelen

Bureaucratie: De wet & regelgeving is soms complex in Portugal, en zeker ook in de Algarve. Ambtenaren van gemeentes zijn niet altijd bereid om Engels te spreken. De oplossing is veelal via een advocaat, vertaler, en soms gewoon via een willekeurige voorbijganger op straat.

 

Openbaar vervoer: Of beter gezegd, het gebrek er aan. In de Algarve ben je, in tegenstelling tot Lissabon of Porto, aangewezen op de auto. Een metro of tram bestaat niet in de Algarve, en bussen en treinen rijden met een lage frequentie. De oplossing: Taxi's zijn goedkoop.

 

Gezondheidszorg: Hoewel het Portugese zorgsysteem één van de beste ter wereld is, is de Algarve helaas een uitzondering. Het publieke systeem is overbelast, een maand wachten voor een simpel consult is niet overdreven. De oplossing: het particuliere zorgsysteem, in combinatie met een zorgkostenverzekering.

Banen: Behalve in toerisme, en dan met name tussen juni en september, is het lastig om werk te vinden in de Algarve. Het minimum maandloon in Portugal is € 705 (dat 14 keer per jaar wordt betaald), in de Algarve is een maandloon van zo'n € 850 gebruikelijk. Voor remote werk is de Algarve natuurlijk wel een heerlijke plek.

De advocaat

In Portugal is het zeer gebruikelijk om zaken te regelen via een advocaat, bijvoorbeeld de aankoop van een huis. In Nederland is alles netjes geregeld middels de makelaar en notaris, in Portugal is het zelfs verplicht om een advocaat in te schakelen. 

PortuGO heeft een samenwerking met advocaat Marielle Burti, gespecialiseerd in het Golden Visa programma, als ook de begeleiding naar de akte (de zogenaamde deed) bij de aankoop van een huis.
Marielle spreekt vloeiend Engels (en Portugees), en is bereikbaar op +351 937 514 532 (ook via WhatsApp) of marielleburti.adv@gmail.com. Vanuit Portugese wetgeving is het niet toegestaan om prijzen publiekelijk (zoals op deze website) te vermelden, maar bij vermelding van PortuGO hanteert Marielle een lager tarief.  

Een hypotheek in Portugal

Een veelgestelde vraag betreft de mogelijkheid tot het verkrijgen van een hypotheek. Daarom hier een vereenvoudigde manier om de mogelijkheid te berekenen.

Stap 1: Bereken de inkomsten.

Dit kan bestaan uit

-Huurinkomsten (bruto, zonder servicekosten), en

-Verzamelinkomen zoals op de belastingaanslag (dus inclusief pensioenen, inkomsten als zelfstandige, etc)

Dat levert een totaal maandbedrag aan inkomsten op.

Stap 2: de hypotheek

-Zoek bij de makelaar, bijvoorbeeld Divine Home, naar een huis naar keuze, en neem het aankoopbedrag.

-Bereken de annuitiet, bijvoorbeeld op www.berekenhet.nl, met een looptijd tot je maximaal 75 bent (dit kan dus meer zijn dan de 30 jaar zoals in Nederland de standaard is)


Het bedrag wat er dan uit rolt, mag niet meer zijn dan 30% van het bedrag bij stap 1.

Randvoorwaarden

-De bank financiert in de regel maximaal 70% van de taxatie of aankoopwaarde (laagste van de twee). Uitzonderingen zijn 80% voor een Portugees, of zelfs tot 100% als het een huis is dat in het bezit is van de bank (in beslag genomen)

-Naast de 30% eigen inbreng, moet je ook rekening houden met de kosten koper. Reken op zo'n 6-8%.

bottom of page