top of page

Stranden van de Algarve

Hier een overzicht van de meest populaire stranden van de Algarve, gerangschikt per plaats.

De lange kustlijn van Albufeira heeft een strand voor iedereen. Het is een geweldig stuk natuur dat zich kenmerkt door gele zandstranden en ruige rotsen.

Praia dos Pescadores

Dit strand ligt in het oude stadsgedeelte van Albufeira, nabij het gezellige Old town square. Op de boulevard van het strand zijn diverse snackbars en strandtentjes. Het strand is te bereiken via een tunnel, lift en trap. Toiletten en douches zijn aanwezig en er worden strandbedden en parasols verhuurd.

Praia dos Alemães

Dit strand heeft een Blauwe Vlag. Dat maakt dat dit strand zeer geschikt is voor gezinnen met jonge kinderen. Er zijn tal van activiteiten te doen, zowel in zee als op het strand, zoals een drijvende, opblaasbare speeltuin. Voor de (jong)volwassenen is er de bananenboot of een lekker drankje bij de cafés. Het strand maakt deel uit van de lange strook goudkleurig zand, dat alle belangrijkste stadsstranden van Albufeira omvat.

Praia da Falésia

Dit strand is goed te bereiken met de auto, dankzij de nabijgelegen parkeerplaats. Het strand is op zijn mooist bij het vallen van de avond, met op de achtergrond een lange rij kliffen in koperkleur. Op het strand zijn veel bars en restaurants aanwezig.

Praia da Oura

Dit strand ligt aan het begin van de Strip, en is hierdoor het meest toeristische strand van Albufeira. Het strand bestaat uit 3 verschillende delen, die worden afgescheiden door zandstenen rotsformaties. Het strand heeft alle faciliteiten; een strandwacht, toiletten en douches. Strandbedjes -met of zonder parasols- zijn beschikbaar om te huren. Ook duiken of windsurfen behoort tot de mogelijkheden. Vanwege het goudgekleurde zand wordt dit strand ook wel Golden Beach genoemd.

Albufeira - beach with beachclub.jpg

Praia do Túnel

Dit strand is toegankelijk via een tunnel, in het centrum van de stad. Op het strand zijn veel bars en restaurants aanwezig.

Praia São Rafael

Dit strand is kleinschaliger, maar biedt alsnog de mogelijkheid om strandbedjes te huren en beschikt over een beachclub. Het ligt een beetje verstopt tussen rotsformaties, maar desondanks kan het er erg druk zijn. Door de nabijgelegen parkeerplaats is dit strand goed bereikbaar met de auto.

Praia de Vale do Lobo

Dit lange en brede goudkleurige zandstrand heeft een promenade en parasols..De golfbanen zijn dicht bij, en het is een populaire plek onder de surfers. Restaurants zijn volop aanwezig, en parkeren is ook geen probleem.

Praia do Garrão Nascente

Dit lange, witte zandstrand ligt aan de overkant van het water en is daardoor alleen bereikbaar per veerboot of watertaxi. Het water is kristalhelder en je kunt hier heerlijk zwemmen. Het strand is niet zo druk, zelfs niet in het hoogseizoen.

Almancil is, samen met Vale do Lobo en Quinta do Lago, gelegen in de "Golden Triangle". Het is daarmee een strand in het hogere segment, met goede voorzieningen. Elk strand in Almancil heeft een Blauwe Vlag.

Almancil - Izzy's beach.jpg

Vanaf de Ria de Alvor zie je de grootste loopbrug in de Algarve, die je langs de duinen en het strand voert. Hier geniet je van het uitzicht en de diverse flora en fauna. In totaal is dit een wandeling van zo’n 5 km die leidt naar het Três Irmãos (drie broers) strand. Dit strand is tevens te bereiken (en te verlaten) met een in de rotsen geplaatste lift.

Alvor - Rocks and sea.jpg

Ilha de Cabanas

Dit lange, witte zandstrand ligt aan de overkant van het water en is daardoor alleen bereikbaar per veerboot of watertaxi. Het water is kristalhelder en je kunt hier heerlijk zwemmen. Het strand is niet zo druk, zelfs niet in het hoogseizoen.

strand ligt direct naast het dorpsplein en is gemakkelijk bereikbaar. De typische, gekleurde vissersboten zie je terug op het strand en in de zee. Op de stranden zijn volop mogelijkheden om diverse watersporten uit te oefenen. De kliffen en heuvelachtige paden bieden de meest fantastische uitzichten langs de kustlijn met zijn vele grotten en inhamstranden. In dit gebied zijn meestal kleinere inhamstranden, maar ze zijn van uitzonderlijke schoonheid. Sommige vereisen een pittige wandeling naar beneden (en weer terug naar boven), maar zijn zeker de moeite waard.

Praia do Vale de Centeanes

Dit strand ligt ten oosten van Carvoeiro en wordt omringd door kliffen. De wateren zijn kalm en kristalhelder. In het westen is er een grot, die te voet bereikbaar is. In het oosten is er een meer gereserveerde ruimte, ideaal voor wie op zoek is naar rust of privacy. De zeebodem is rijk aan biodiversiteit en daarom geliefd bij duikers. Er zijn strandbedjes te huur en er is een restaurant.

Praia do Paraíso

Dit kleine strandje ligt aan de westkant van het centrum. Je bereikt het via een lange trap. Boven aan de trap is parkeergelegenheid. De zee is minder geschikt om te zwemmen vanwege de uitstekende rotsen. Maar zoals de naam doet vermoeden, is dit een prachtig strand dat absoluut een bezoek waard is.

Praia do Benagil

Een plek die niet mag worden gemist vanwege de beroemde zeegrot; de Algar de Benagil, ook wel bekend als de kathedraal. Deze zeegrot is alleen bereikbaar via de zee. Goed te doen voor de gevorderde zwemmer, of met een kajak, maar het is beter met een gids..

Praia da Marinha

Dit strand mag zeker niet worden gemist. Niet alleen staat het hoog op de lijst van mooiste stranden van Europa, de voorzieningen zijn er ook prima. Mede om deze reden raden wij aan om er zo vroeg mogelijk heen te gaan, zodat parkeren nog mogelijk is.

Praia do Carvalho

Dit kleine strand is bijzonder vanwege de toegang, die via twee -door de rotsen aangelegde- tunnels gaat. In combinatie met de trap is dit strand minder geschikt voor mensen met een fysieke beperking. Later in de middag is het strand volledig in de schaduw en dit geeft een heerlijke verkoeling.

Algar seco.jpg

De stedelingen brengen graag hun vrije tijd door op het strand van Faro. Dit langgerekte stadsstrand vind je zo’n 10 kilometer buiten het centrum. Voor de kust van Faro begint de Ria Formosa; een indrukwekkend landschap van lagunes, duinen, kanalen en eilandjes met een lengte van 60 kilometer richting het oosten van de Algarve. Vanuit het vliegtuig is de Rio Formosa ook goed te zien.

Ilha Deserta

Stap vanaf de haven op de ferry, die door de lagune naar deze rustige eilanden vaart. De eilanden worden ook wel Ilha da Barreta of Ilha de Culatra genoemd.

Beide eilanden bevinden zich midden in natuurpark Ria Formosa en zijn absolute aanraders voor een bezoek.

Praia de Faro - sunset 4.jpg

telt tal van ongerepte stranden, die voor veel bezoekers reden zijn om steeds weer naar Lagos terug te keren. De stranden bevinden zich op enige afstand (5-10 auto minuten) van het centrum.

Lagos - praia do Camilo - viewpoint 1.jpg

Praia de Porto de Mós

is een groot en goed voorzien strand met twee restaurants en verhuur van strandbedjes. Parkeren is ook geen probleem buiten de drukke zomermaanden om.

Praia do Canavial

is lastig te bereiken, en heeft geen voorzieningen, maar naakt zonnen is hier toegestaan.

Meia Praia

is het grootste strand van Lagos (~6 km) en loopt van de linkeroever van de Bensafrim helemaal tot aan de lagune van Alvor. Het is goed te bereiken met de trein (station Meia Praia), bus en auto. Er zijn meerdere restaurants en strandtentjes. De stroming van het water is hier wat sterker en het water is kouder dan in de baaien, maar het is nog steeds heel geschikt voor gezinnen met kinderen.

Praia dos Estudantes

grenst direct aan het centrum van Lagos en is dus goed te combineren met een stadswandeling of een hapje eten. Ook al kun je dat laatste ook prima op het strand doen. Het grenst aan buurstranden, zoals Praia da Batata, die via een tunnel rechtstreeks toegankelijk zijn.

Praia do Camilo

is een populair zandstrand, dat ingesloten ligt tussen hoge kliffen. Het water is erg kalm en je kunt heerlijk zwemmen. Via een natuurlijke tunnel loop je naar een naburige baai. Er is een restaurant en parkeerplaats aanwezig. De toegang tot het strand gaat via een lange houten trap (200 treden!) die in de rots is geëtst. Vanaf het strand heb je een mooi uitzicht op het heldere blauwe water van de oceaan, de bootjes en de rotsformaties. Houd er rekening mee dat er op het strand zelf geen voorzieningen zijn, dus even een ijsje halen betekent 200 (maal 2) treden lopen.

Praia da Piedade

wordt erkend als mooiste strand van de wereld, dankzij de kliffen, ontsluitingen en stapels rode en gele kalksteen tot wel 20 meter hoog. Het glinsterende zeewater en de heuvels van Monchique op de achtergrond maken deze plaats tot één van de meest gefotografeerde plekken van de Algarve.

Praia de Santo António

Dit strand strekt van de monding van de Guadiana rivier in Vila Real de Santo António helemaal naar Monte Gordo. Over het algemeen is het een rustig strand, met een bar en de mogelijkheid om strandbedden te huren.

Praia da Lota

Ten westen van het Praia de Monto Gordo ligt dit door kleine duinen omringde zandstrand. Dit strand is erg populair bij toeristen vanwege het warme water en de kalme zee. Vroeger werd het strand gebruikt als lota (vismijn); een plaats waar de vers gevangen vis werd verkocht. De typische visserstuigen en vissersbootjes zijn nog aanwezig als herinnering aan deze tijd.

Monte Gordo - Fishermen Praia verde.jpg
Logo Select your diet.png

Praia da Falésia

Dit kliffenstrand is onderdeel van een aaneengesloten zandstrook van bijna 6 km in totaal. Het heeft een Blauwe vlag, dus alle voorzieningen zijn aanwezig en er is voldoende parkeergelegenheid. De rij hoge kliffen, in kleur variërend van rood tot witachtig, contrasteren met het groen van de dennenbossen erboven. Het strand wordt beschouwd als één van de mooiste stranden van de wereld. Blijf ook zeker eens wat langer om te genieten van de zonsondergang.

Olhos de Agua - beach and boulevard - from the beach.jpg
Olhos de Agua - beach rock.jpg

Praia da Rocha

Ondanks de naam (vrij vertaald: stenen strand) is dit een zandstrand, en via een betegelde weg loop je over het zand richting de zee. Er zijn houten vlonders om relaxt over te wandelen, voldoende bars en restaurants voor een verfrissende pauze en strandbedden te huur voor een langer verblijf op het strand. Aan het eind van het pad kom je bij de Miradouro dos Três Castelos (uitkijkpunt van 3 kastelen). Van de kastelen is weinig over, maar dit punt biedt een mooi uitzicht op de zee en de stranden Praia da Rocha en Praia Três Castelos.

Het is een populair, waardoor het er druk kan zijn. Gelukkig is Praia da Rocha niet het enige strand. 

Praia dos Três Castelos

Ook hier vind je bars, restaurants en verhuur van strandbedden, maar het strand is kleiner waardoor het meer intiem aanvoelt. Veel bezoekers geven de voorkeur aan Praia dos Três Castelos boven Praia da Rocha.

Portimao scenic boat.jpg
Portimao water and boulevard view 2.jpg

Praia dos Careanos

Hier lig je heel beschut tussen de kliffen en rotsen. Absoluut een strand om niet te missen. Dankzij de beschutte ligging is het water hier kalm en heb je niet snel last van de wind.

was één van de eerste strandresorts in de Algarve en heeft één strand over de gehele kuststrook. De gezellige boulevard heeft aan de ene kant het strand en aan de andere kant een keur aan winkeltjes, bars en restaurants. Er is gratis parkeergelegenheid, maar in het hoogseizoen is aan te raden om niet met de auto te komen. Tenzij je mooi op tijd bent, dan is er nog genoeg plek.
Het langgerekte strand biedt mogelijkheden aan liefhebbers van wandelen. Zo loop je de ene kant op best een flink eind: voorbij Faro, richting Olhão. De andere kant op is een kortere route, die loopt naar de trendy haven van Vilamoura.

Het strand van Quinta do Lago bereik je via een lange brug over een riviermonding in natuurpark Ria Formosa. Het mooie, gouden zand strekt zich uit tot aan Vale do Lobo. De zandstenen kliffen vormen een prachtige achtergrond. Boottochten zijn beschikbaar vanaf het strand, en het is mogelijk om een ​​jacht te huren of te gaan diepzeevissen. Het strand wordt regelmatig bezocht door de Portugese en internationale jetset. Naast restaurants zijn er toiletten en kun je er strandbedden huren.

is omringd door tientallen stranden. De rotsen, het fijne zand en het heldere water maken de stranden bijzonder fotogeniek. Sagres heeft grote en kleinschalige stranden, met én zonder voorzieningen, en enkele waar naakt zonnen is toegestaan. Kortom, de stranden in Lagos bieden voor ieder wat wils.

Praia do Tonel

Een zeer mooi en natuurlijk strand, op elk moment van de dag, door de woeste oceaan gevormd. Het kan hier flink waaien, dus het is een goede plek om te surfen en waveboarden. Door de grote stenen waar je over heen moet, is het wat lastiger om er te komen.

Praia da Mareta

Ook een heel mooi strand, maar zonder wind, waardoor het water veel rustiger is. Dit maakt het strand meer geschikt voor gezinnen met kinderen.

Praia da Baleeira

Waar de andere stranden uitzicht geven op de zee, is dat hier de haven en de Farol da Baleeira (vuurtoren).

Praia do Martinhal

Een wat groter opgezet strand met ligbed- en parasolverhuur, een grote parkeerplaats nabij en restaurants en bars die altijd open zijn.

Praia do Barranco

Een afgelegen strandje, moeilijk te bereiken over een weg van 5 km in erbarmelijke staat. Populair bij camper- en caravanbezitters. Verder zijn hier geen voorzieningen aanwezig, zoals restaurants of toiletten.

Praia da Ingrina

Dit is een afgelegen strand, maar desondanks is er wel een strandbar (met zeer uiteenlopende reviews), een parkeerplaats en zelfs een Kajak-centrum.

Sagres - Viewpoint beach 3.jpg

Praia das Furnas

Een klein strand zonder voorzieningen. Leuk om de grotten te verkennen. Hoewel geen officieel naaktstrand, is het hier eveneens toegestaan.

Praia de Blimunda e Baltasar

Een bijzonder moeilijk te bereiken strand, maar daardoor wel heel rustig. Hier kun je, ook in de drukke zomermaanden, met een beetje geluk alleen genieten van het strand. Er zijn geen voorzieningen en je kunt er alleen lopend (en klimmend) komen.

Praia do Beliche

Eén van de meest populaire plekjes onder surfers, vanwege de enorme golven. Dankzij de verschillende surfscholen zullen zowel de beginnende als de gevorderde surfers zich hier helemaal thuis voelen.

De stranden van Tavira zijn door de Parque Natural da Ria Formosa beschermd tegen ontwikkeling, waardoor het een idyllische omgeving is. Het zachte gouden zand, het kalme water en de strandwachten maken de stranden een fijne plek voor gezinnen. De Ria da Formosa biedt ook stranden, maar deze zijn minder geschikt om te gaan zwemmen vanwege de modderlaag vlak onder het water.De 10 km kustlijn is verdeeld in 3 stranden. 

Tavira boats.jpg

Praia de Tavira

Bereikbaar met een ferry vanuit Tavira. Dit strand is het dichtst bij Tavira en daardoor ook het drukst. Het is een levendig strand met alle denkbare voorzieningen.

Op het strand kun je ligbedden en parasols huren en er is ruime keuze uit restaurants.

Praia do Barril

Dit strand bereik je met een loopbrug vanaf Pedra d’el Rei.

Praia da Terra Estreita

Dit strand bereik je met een ferry vanuit Santa Luzia. Hoewel het goed vergelijkbaar is met Praia de Tavira, is dit strand een stuk rustiger.

Dan is er nog een nudistenstrand, de Praia do Homem Nú, maar dit is alleen te voet bereikbaar vanaf Praia de Tavira of Praia da Terra Estreita.

heeft 2 stranden en beide hebben een zogenaamde Blauwe Vlag. Deze internationale milieuonderscheiding geeft aan dat de stranden goed zijn gekeurd op schoonheid, waterkwaliteit en milieunormen. Daarnaast moeten er voorzieningen aanwezig zijn, zoals toiletten en strandwachten (van juli tot en met september).

Praia de Vilamoura

Het belangrijkste strand van Vilamoura. Het is gemakkelijk toegankelijk, ook voor rolstoelgebruikers, voor wie zelfs een tiralô (driewieler voor mindervalide zwemmers) ​​gratis ter beschikking wordt gesteld. Er is ruime parkeergelegenheid, waar tijdens het hoogseizoen wel betaald voor moet worden.

Praia da Falésia

Het beroemdste strand van de Algarve. Bezoekers komen hier om de uitgestrekte kustlijn, het fijne warme zand, de kalme zee en de beschutting tegen de wind van de kliffen. Daarnaast worden er in de zomer ook zonsondergangsfeesten georganiseerd. Parkeren is hier gratis, en vanaf de parkeerplaats is het een kleine wandeling.

Vilamoura Marina 10.jpg

De Praia de Santo António, begint aan de monding van de Guadiana rivier. Het is een prettige wandeling van zo’n 10 minuten langs de oever van de Guadiana of neem het pad door de dennenbossen, die groeien op de duinen achter het strand. Deze route is bekend als de Caminho dos Três Pauzinhos. Dit is de leukste route door de dieren die je onderweg kunt spotten, waaronder kameleons die hun camouflage-reputatie zeker waarmaken.

Het strand is zo’n drie kilometer lang tot aan het strand van Monte Gordo. Je vindt er slechts één barretje en het is een stuk minder druk dan in Monte Gordo. Wel zijn er strandbedden te huur.

VR de Santo Antonio - marina boulevard evening.jpg
bottom of page